Vanaf 1500 moderne schaakgeschiedenis

Moderne schaakregels

In 1475 werd in Valencia in Spanje het “Gekkenschaak” uitgevonden. De dame mocht nu net zo lopen als onze Dame en werd daarmee het machtigste stuk. De loper mocht nu zetten als onze loper en de pionnen mogen 2 stapjes vooruit bij hun eerste zet. Het spel werd daardoor dus een stuk sneller. Het nieuwe schaken verspreidde zich snel, ook vanwege de jodenvervolging in Spanje rond 1500, waardoor deze zich in alle West-Europese landen vestigden.

Start van het beroepsschaken

Na de renaissance werd het schaken ook bij de gewone mensen populair en kwamen er beroepsschakers. Een italiaanse speler, Gioacchino Greco, werd beschouwd als één van de eerste beroepsspelers. Hij schreef het eerste morderne schaakboek over het schaken, waarin spelvormen en taktiek werd behandeld. Het boek populariseerde het schaken en werd in 1656 in Londen (Engeland) gepubliceerd onder de naam: "The Royall Game of Chess-Play".

Greco book

Koffiehuis schaakperiode

In de 18e eeuw bewoog het schaakleven zich van Spanje en Italië naar het noorden. Er ontstonden schaakcafe's, zoals La Regence in Parijs, wat hieronder te zien is. Deze schaakcafe's trokken ook heel beroemde bezoekers. Zoals Napoleon in Parijs, of bijvoorbeeld Stalin en Lenin in Wenen.

Clipboard02

In de negentiende eeuw ontwikkelde het schaakleven zich snel. Veel schaakclubs werden opgericht en er verschenen veel schaakboeken en schaaktijdschriften. Tussen steden werden er correspondentieschaak wedstrijden georganiseerd, bijvoorbeeld tussen de  Londen Schaakclub en de Edinburgh Schaakclub in 1824. Dit was ook mede mogelijk door de opkomst van de postkoets.

Toernooischaak en wereldkampioenschappen

Het eerste schaaktoernooi werd in London 1851 gehouden en gewonnen door de duitser Adolf Anderssen. Schaken als sport begon in 1886 toen het eerste wereldkampioenschap werd georganiseerd tussen Steinits en Zukertort.

london 1883

Reacties mogelijk gemaakt door CComment