Tot 800 klassieke schaakgeschiedenis

Het ontstaan van het schaken

Het schaken is ongeveer tweeduizend jaar geleden in India onstaan. De stukken op het schaakbord stellen het leger voor zoals het in die tijd gebruikt werd. De torens waren strijdwagens, de paarden waren ruiters, de lopers olifanten en de pionnen de soldaten. Het leger werd aangevoerd door de koning die werd bijgestaan door de vizier (de dame). Hieronder is dat leger te zien:

chess army

Via India is het schaken in Perzie terecht gekomen en verder verspreid via de eeuwenoude zijderoute (rode lijn) naar China en via de zeeweg (blauwe lijn) naar Japan. In de 6e eeuw ná Christus was het schaakspel al bekend bij de Perzen. Het Perzische Rijk zal je niet in een moderne Atlas vinden, maar je moet denken aan het gebied waar nu Irak en Iran liggen. Van de Perzen komt ook de uitdrukking Schaakmat, dat is in het perzisch Sjah (koning) Matta (gevangen).


silk road map big

In het jaar 641 versloegen de Arabieren de Perzen en de Sjah vluchtte weg om nooit meer terug te keren. De Arabieren ontdekten echter ook al snel de schone kunst van het schaken en rond 800 speelde men in het hele Arabische Rijk schaak. Het Arabische rijk strekte zich uit van India tot Spanje. De Arabieren speelden op dezelfde manier schaak als de Perzen. Ook in Europa blijf het schaken hetzelfde tot 1500. Dus het klassieke schaak bleef bijna 1000 jaar ongewijzigd. Wel veranderde de Arabieren de stukken. Vanwege het geloof mochten geen gezichten worden weergegeven, dus werden de stukken heel kaal. Hieronder zie je die stukken, ze zijn gevonden in Iran en zijn uit de 8e eeuw.


6539773191 fbbf8ee049 b

Het Arabische schaakspel “Sjatrang” lijkt al sterk op het onze. Alleen de loper was nog een olifant en mocht alleen maar schuine sprongetjes maken zoals van c1 naar a3. De dame heette nog vizier en mocht alleen maar 1 stapje schuin. De pionnen mochten maar 1 stap vooruit en niet 2 bij de eerste zet zoals bij ons. Ook de gekleurde velden van het schaakbord waren nog niet uitgevonden, zie het plaatje hieronder. Er zijn ook verslagen overgebleven van wedstrijden uit die tijd, evenals boeken over de spelregels en boeken met schaakproblemen. Er waren toen zelfs al beroepsspelers.

ct15

Reacties mogelijk gemaakt door CComment