Blindschaak

banner blindfold1

Het schaken zonder bord en stukken te zien, het blindschaak, is al heel oud. Bij een bezoek aan Italie in 1299 speelde Buzecca uit Iran aan twee partijen tegelijk blind. Daarna duurde het bijna 500 jaar totdat er weer een blindsimultaan tegen 2 spelers werd gespeeld. De fransman Philidor speelde in 1782 in Londen eveneens aan twee borden en later aan drie borden. Men vond dat toen een ongelofelijke prestatie en er kwam dan ook veel publiek op af. Hierdoor konden heel sterke schakers goed geld verdienen. Op het plaatje hierboven zie je hem achter de tafel met een blinddoek zitten.

De ongekroonde wereldkampioen Morphy speelde in 1858 tegen de 8 sterkste schakers uit Frankrijk en won 6 partijen en speelde er twee remise. Dat was een toen een ongelofelijke prestatie. Je ziet hem met zijn rug naar het publiek zitten.

1858 Morphy playing blindfold against 8 opponants in Cafe de la Regence

Veel topschakers hebben Philidor en Morphy ver overtroffen. In 1902 speelde Pillsbury al aan 21 borden blind. Dat begon er al een beetje op te lijken, maar Aljechin speelde in 1933 aan 32 borden. Op het volgende plaatje zie je hoe indrukwekkend het eruit ziet:

alekhineblindfoldexhibition-740234

Tegenwoordig worden er niet meer grote blind simultaan voorstellingen gegeven. Wel worden er nog blindtoernooien gespeeld. Hieronder zien we vice wereldkampioen Topalov spelen tegen de sterkste vrouw Judith Polgar. Topalov wist maar nauwelijks de blindmatch tegen haar te winnen met 3½ – 2½.

2006 Blindfolded match Veselin Topalov - Judith Polgar 35 - 25

Sommige mensen kunnen niet zien en moeten blind spelen. Hiervoor gebruiken ze speciale borden en stukken, waarop ze de velden kunnen voelen en ook de tijd. Hieronder zien we een braille schaakset:

Blindenschachbrett

Reacties mogelijk gemaakt door CComment