Schaakvarianten

Atoomschaak    Cilinderschaak   Muntschaak   Ren-je-rot schaak   Schietschaak  Schots schaak  Humaan schaak  Lawine schaak   Raindropchess


Atoomschaak                                 

Wanneer bij atoomschaak een stuk geslagen wordt, dan explodeert dat stuk. Niet alleen het stuk dat geslagen is verdwijnt van het bord, maar ook het stuk dat slaat. Het veld waar het geslagen stuk stond vormt de kern van de explosie. Alle stukken die op aangrenzende velden staan, zowel horizontaal, verticaal als diagonaal, verdwijnen ook van het bord. Je wint het spel door de koning mat te zetten of te laten exploderen.


cilinderschaak

Cilinderschaak                                                     Top

CilinderschaakBij cilinderschaak vervallen de randen van het schaakbord. Een stuk kan via de zijkanten van het bord de andere kant bereiken. Zo kun je bijvoorbeeld met een pion op a4 een stuk op h5 slaan. Zogenaamde nul zetten zijn echter niet toegestaan. Een nul zet is een zet waarbij een stuk op dezelfde plaats terecht komt vanwaar het stuk vertrokken is. Stel jouw toren staat op a1 en de hele eerste rij is vrij. Dan zou je van het bord kunnen verdwijnen, via h1 weer binnenkomen om weer op a1 te eindigen.


munt

Muntschaak                                                          Top

Munt SchaakZet de schaakstukken volgens de beginstelling op het bord. Leg op een willekeurig vrij veld een muntstuk. Wanneer je een zet doet, verplaats je het muntstuk op dezelfde manier als jouw stuk. Het muntstuk heeft dezelfde bewegingsvrijheid als het schaakstuk dat je verplaatst. Verplaats je een paard, dan maakt de munt dezelfde sprong. Let hierbij op het volgende: het muntstuk mag geen illegale zetten doen! Ligt de munt op e5 en op e6 staat een pion, dan kun je met wit niet een pion een vakje naar voren schuiven. De munt (nu een pion) mag namelijk niet vooruit slaan. De doelstelling is de koning van de tegenpartij mat te zetten. Let op: Wanneer je de dame verplaatst wordt de munt ook een dame. Maar kijk wel extra goed uit voor pat!

 


rennen

Ren-je-rot schaak                                                  Top

Ren je rot schakenTwee spelers, vier borden. Op ieder bord wordt gespeeld volgens de reguliere regels van het edele schaakspel. Je rent van het ene naar het andere bord. De tijd loopt door, zoals bij een echte schaakwedstrijd. Kun jij het bijhouden?

 


Schietschaak                                                                              Top

Bij schietschaak sla je niet door jouw schaakstuk te verplaatsen, maar door de tegenstander van het bord te schieten. Het stuk dat slaat, blijft dus op de plaats staan! Dit kan vervelende situaties opleveren. Wanneer een speler bijvoorbeeld een pion aanraakt geldt gewoon de 'aangeraakt is zetten' regel. De speler is nu verplicht de pion één vakje te verzetten.

Maar kijk ook eens naar de volgende opstelling:

schietschaak1

Zwart staat schaak en zou ter verdediging het paard voor de koning kunnen zetten. De loper schiet dit paard echter weg zonder het veld b5 te verlaten. Ook zou de zwarte speler de loper voor de koning kunnen zetten. Deze wordt echter ook zonder pardon van het bord geschoten. De enige oplossing is de dame voor de koning te spelen. De dame wordt weliswaar van het bord geschoten, maar nu heeft de koning de vrijheid om naar veld d8 te gaan en uit de vuurlinie van de witte loper te komen.

Geeft de volgende stelling mat?

schietschaak2

Bij regulier schaken is dit schaakmat. De zwarte koning wordt aangevallen en kan niet vluchten naar een onverdedigd veld. Ook kan de koning de witte dame niet slaan omdat dit veld verdedigd wordt door de witte koning. Bij schietschaak kan de zwarte koning de witte dame echter van het bord schieten zonder op een bedreigd veld te komen. Bij schietschaak is dit geen mat maar remise. Zou de dame bijvoorbeeld op f8 staan dan staat zwart onverbiddelijk mat.


schot

Schots Schaak                                                          Top

Schots schaken is een spelvariant die voor snelle partijen zorgt. Het gaat als volgt:

Wit begint en doet 1 zet. Zwart mag daarna 2 zetten. Vervolgens speelt wit 3 zetten, zwart 4 zetten, wit 5 zetten, zwart 6 zetten enzovoorts.

Wanneer je jouw tegenstander schaak zet, dan is jouw beurt direct voorbij. De tegenstander mag gewoon het aantal zetten doen dat hij zou mogen doen volgens de reeks. Aan het einde van jouw reeks zetten mag de koning niet meer schaak staan. De doelstelling is de tegenstander mat te zetten.

 

 


Humaan schaken                                                                         Top

Bij humaan schaken gelden de gewone regels uit het schaakspel met 1 uitzondering. Stukken mogen niet geslagen worden. Zo kun je dus gerust jouw dame voor een toren zetten. Deze mag jou toch niet slaan. Wanneer je de Koning aanvalt is het gewoon schaak. Normaal gesproken heb je drie opties om schaak op te heffen:

  •     Weglopen met de Koning
  •     Een ander stuk tussen de aanvaller en de Koning plaatsen
  •     De aanvaller slaan

Zoals je wellicht kunt begrijpen heb je nu nog maar 2 opties om schaak op te heffen aangezien je niet mag slaan. Kun je schaak niet ongedaan maken, dan is het mat!


lawine

Lawine schaken                                                     Top

Lawine schakenBij lawine schaken mag iedere speler twee zetten doen. De eerste zet volgt de reguliere regels van het schaken. Bij de tweede zet moet je een pion van de tegenstander één vakje in jouw richting verplaatsen. Tijdens de tweede zet mag je niet slaan. En passant slaan is bij deze variant uit den boze. Zo lang de tegenstander pionnen heeft die verplaatst kunnen worden moet een pion verplaatst worden, ook al betekent dit promotie voor de tegenstander. Wanneer je de pion van de tegenstander verplaatst en jouw koning staat hierdoor schaak, verlies je het spel. Dit geldt ook wanneer je een pion moet verplaatsen, deze promoveert en jouw koning alsnog schaak zet! Aangezien wit een groot voordeel heeft kun je vooraf afspreken dat wit bij de eerste beurt slechts 1 zet mag doen.


raindropchess game

Raindropchess                                    Top

Raindropchess is schaken voor de hele familie. Het is snel, gezellig en leuk. Door de kaarten maak je altijd kans en bovendien is het daardoor snel te leren. Hier vind je uitgebreide instructie.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment